CopyCAD

CopyCAD

CopyCAD este un program inovativ pentru reverse engineering care acceptă date de la maşini de măsurat în coordonate sau scannere laser 3D şi generează suprafeţe pentru a fi exportate spre orice sistem CAD major.

 Delcam reuşeşte să ofere primul sistem de reverse engineering pentru lumea reală cu ultima sa versiune de CopyCAD. Noua versiune incorporează o gamă de noi unelte care ajută utilizatorii să obţină suprafeţe CAD continui din date digitizate, care pot fi apoi folosite într-o multitudine de etape necesare obţinerii produsului, incluzând crearea modelului CAD din modelul fizic existent, schimbarea modelului master pentru a reflecta modificările prototipului, proiectarea de noi componente bazându-ne pe cele existente şi repararea de matriţe la care nu avem desen.

Metodele reverse engineering sunt frecvent folosite pentru forme complexe acolo unde este mai uşor să se realizeze un model sau o anumită parte a modelului manual decât să fie generat într-un sistem CAD 3D. Deasemeni utilizarea sa poate fi foarte utilă în toate etapele de dezvoltare a produsului deoarece modelele CAD pot fi utilizate pentru vizualizarea şi animaţia computerizată sau ca element de bază pentru diferite tipuri de analiză. Pe lângă acestea, CopyCAD permite scanarea modelelor fragile sau incomode, pentru a fi mai apoi convertite şi stocate mult mai comod ca şi fişiere CAD.

Calitatea suprafeţelor generate de majoritatea software-urilor de reverse engineering este influenţată de doi factori: calitatea modelului ce trebuie scanat şi calitatea datelor obţinute prin scanare. Din păcate în lumea reală nici una din aceste două cerinţe nu ating în mod normal un standard suficient de ridicat. Majoritatea modelelor produse manual conţin mici imperfecţiuni, în timp ce componente existente au defecte. Similar majoritatea datelor obţinute prin scanare includ un număr mic de puncte eronate care vor îngreuna generarea de suprafeţe continui. Ca rezultat, o mare cantitate de timp va fi consumată pentru editarea punctelor înainte de a obţine suprafeţe de calitatea dorită.

 Pentru a preîntâmpina toate aceste probleme CopyCAD oferă posibilitatea unică de a “sculpta” efectiv modelul, permiţând astfel utilizatorului să intervină pe model în zonele cu probleme şi să le rezolve rapid şi uşor. Această facilitate permite pe lângă rezolvarea problemelor de continuitate şi adăugarea sau extragerea de material interactiv, volum şi fineţea operaţiei fiind configurabile.

O altă problemă comună apare când încercăm să generăm suprafeţe cu o curbură mare din date insuficiente. Frecvent suprafeţele vor putea fi generate în toleranţa cerută, dar faţetate. Noua versiune de CopyCAD permite adăugarea de puncte suplimentare în aceste zone ceea ce permite obţinerea unui rezultat mai bun.

În afara problemelor cu calitatea rezultatelor, alt factor care descurajează firmele să folosească reverse engineering este complexitatea software-ului. CopyCAD are îmbunătăţiri majore în acest sens, punând la dispoziţia utilizatorului a unui Wizard care-l ghidează pe acesta în primele etape ale procesului.

CopyCAD este atât de uşor de utilizat încât chiar utilizatorii ocazionali pot beneficia de întrega sa funcţionalitate. Ultima versiune a mărit flexibilitatea construcţiei de suprafeţe şi oferă metode alternative de triangularizare pentru a se adapta diferitelor strategii de scanare.

Odată cu introducerea liniilor de construcţie, adăugarea/ştergerea suprafeţelor interne, undo-uri multiple şi a barei de meniuri pentru elemente de suprafaţă, generarea de suprafeţe este mai uşoară şi mai rapidă. Faţă de versiunile anterioare, noua versiunea generează suprafeţe aproape de două ori mai repede.

Ca răspuns la cererile şi sugestiile utilizatorilor, interfaţa CopyCAD este mult mai apropiată de interfaţa standard Windows, asemeni întregului mod de operare al programului. Performanţele grafice s-au îmbunătăţit, calitatea shade-ului suprafeţelor fiind foarte bună.

Spre deosebire de alte programe din categoria reverse engineering, CopyCAD oferă trei principale avantaje. În primul rând, metoda de construire a suprafeţelor prin schiţarea ei pe suprafaţă este o cale foarte intuitivă de a vedea datele şi este în acelaşi timp rapidă şi uşoară. În al doilea rând, atunci când diferite suprafeţe generate se întâlnesc, ele pot fi făcute tangente de-a lungul marginii comune (dacă acest lucru este dorit). Aceasta înseamnă că suprafeţele pot fi generate cu muchii de înaltă calitate iar modelele rezultate pot fi citite foarte uşor de o mare varietate de pachete CAD. În al treilea rând, CopyCAD este puternic integrat cu PowerMILL şi PowerSHAPE, mărind în acest fel posibilităţile de transfer ale datelor fără a mai recurge la un translator extern.

Ca o dovadă a faptului că acest software este pentru lumea reală, stă aportul important pe care la avut CopyCAD în cadrul proiectului Maitreya, cel mai mare proiect de reverse engineering şi manufacturing din lume realizat de către firma DELCAM şi anume cea mai mare statuie din lume, 152.4m înălţime, statuia lui Buda. Alte detalii despre acest proiect puteţi găsi şi la adresa: http://www.maitreyaproject.org

Generare de suprafeţe

Crearea rapidă a suprafeţelor de calitate superioară peste informaţiile de tip point-cloud capturate prin scanarea obiectelor din realitate.

Prototipaj rapid şi Tooling

Funcţiile de triangularizare avansată din kitul de instrumente CopyCAD permit utilizatorilor să creeze rapid fişiere STL de tip „water tight” pentru prototipaj rapid şi tooling.

Copy Milling şi Rapid Tooling

Poziţionarea CopyCAD din Power Solution oferă utilizatorilor capacitatea de a prelucra rapid şi precis modelele scanate în PowerMILL.

Vizualizarea Produsului

CopyCAD permite utilizatorilor să obţină rapid o reprezentare virtuală a produsului obţinut din informaţii de tip Point cloud sau din suprafeţe. Acest model poate fi folosit în sistemele de realitate virtuală sau pentru arhivarea produselor 3D, animaţii sau materiale destinate marketing-ului.

Branding şi Decoraţii

CopyCAD posedă o colecţie unică de instrumente care îi ajută pe utilizatori să adauge rapid decoraţii 3D complexe şi logo-uri modelelor CAD, modelelor importate STL şi seturilor de informaţie triangularizată.

Caracteristici

» www.copycad.com